Over Esther

Mijn leven kende persoonlijk en zakelijk pieken en dalen en kreeg na zo’n 40 jaar een wake-up call. Ik ging in interne structuren, processen en mijn geloof graven om antwoord te vinden op de vraag waarom ik deze wake-up call kreeg en wie ik nu eigenlijk echt ben en wie ik ben in verhouding tot de wereld. Ik kwam als strateeg uiteindelijk tot 3 levenslessen: 1. Vind de discipline om je gedachten te controleren; 2. Koester je woorden; 3. Train je geloof.

Waar ik in geloof

We komen niet echt vooruit in dit leven. Het lijkt wel zo, want we bewegen. Maar er is meer dan bewegen alleen nodig om echt vooruit te komen in het leven. De westerse maatschappij, waarin we verkeren, is ingericht op de korte termijn. Dat terwijl onze hersenen zijn gemaakt voor de lange termijn, ongeveer 80 jaar, en onze geest het beste functioneert met een eeuwige termijnstrategie. Het hebben van geen haast heeft in die eeuwige termijnstrategie topprioriteit. Het houdt je hersenstructuren in balans. De wetenschap toont aan dat dat uitermate belangrijk is voor het kunnen leven van een proactief bestaan. Het korte termijnleven is sterk reactief. Naïviteit, machteloosheid en onrust zijn termen die daarbij om de hoek komen kijken. 

De korte termijnwereld is tegennatuurlijk. Dat verklaart de vele burn-out, het oplopende aantal van psychische aandoeningen en zelfmoord. Ik geloof in ons als overwinnaars, niet als slachtoffers. We praten onszelf naar beneden, maar we zijn niet naar beneden ontworpen. De natuurwetenschappen spreken zo anders over ons lichaam. Een beetje zelfonderzoek naar hoe je brein werkt, geeft je al een wow-effect op wat in jou zit. Hoe we naar onszelf kijken en wat we over onszelf zeggen, kiezen we zelf. Ook dit heeft een wetenschappelijke basis. Je bent in grote mate zelf verantwoordelijk voor hoe jij omgaat met jezelf en wat je jezelf aan (interne) informatie voorschotelt. Durf jij de verantwoordelijkheid te nemen voor je leven? Durf je naar jezelf te kijken als iets intelligents, iets moois, iets groots, iets briljants? Durf je daarnaar te leven? Of kies je voor wegkijken? Geen oordeel. Naar jezelf kijken kan bijzonder moeilijk zijn. Zoek iemand om met je mee te kijken, maar ga kijken. Wegkijken maakt het niet weg. Het blokkeert je alleen maar. Het vreet je op.

De kern van hoe ik het doe

Vaak weten we niet WAT of WIE we zijn en hoe dat is ontstaan. We kunnen dan ook moeilijk onze natuurlijke grenzen aangeven. Daardoor komen we in situaties terecht waar we niet tegenop gewassen zijn. Een belangrijk aspect dat je identiteit kan schaden, of heeft beschadigd, is de informatie die je toegediend hebt gekregen en waarop je gedrag hebt gecreëerd dat ver van je af staat. Ik noem dit het verschil tussen het Maakbaar-Zelf en Natuurlijk-Zelf. Maakbaar-Zelf is niet in staat om tot impact te komen als het niet in verbinding staat met Natuurlijk-Zelf. De nature-nurture verbinding maken is belangrijk. 

Mijn AVO (Aandacht + Verbinden = Ontwikkelen) is de focus waar het veel volwassenen aan heeft ontbeerd, maar essentieel is in een optimale ontwikkeling van het leven. Inzicht in waar gedrag vandaan komt, werkt ook rustgevend. Het is vaak heel verrassend waar negatief gedrag nu echt vandaan komt. We leggen vaak het verband niet direct tussen de oorzaak en het gedrag, dat mijlenver uit elkaar kan liggen. Leren hoe je in je hoofd nieuwe lange termijnherinneringen aanmaakt, die je in kunt zetten als effectief middel tegen negatieve mindsets, en dito gedrag, werkt rustgevend. Je bent nu ineens geen slachtoffer meer van je eigen gedrag. Je bent de leider over je eigen leven. Je werkt jezelf met onze methode uit de stress en leeft jezelf in de rust.

De uitkomst van wat ik doe

Met het vergroten van je zelfvertrouwen door middel van inzichten in wat en wie je nu daadwerkelijk bent, groeit je positieve energie. Daarmee groeit de impact op je omgeving. Positieve impact wel te verstaan. Je bent in staat om duidelijke grenzen aan te geven op basis van je Natuurlijk-Zelf. Je vindt je focus en bent in staat om je leven langs die zichtlijn te leiden. Je zult, natuurlijkerwijs, meer succes ervaren wanneer je daartoe in staat bent. Je krijgt bewust toegang tot je intuïtie en leert daarnaar te handelen. Je Natuurlijk Kompas.

Ik ben in essentie strategisch organisatieadviseur en Impact Coach voor leiders. Ik zorg ervoor dat je de ware leider in jezelf weet te vinden en hoe je als leider vanuit vertrouwen leert sturen op je Natuurlijk Kompas. Je zult ervaren dat je impact, in je leven en in je organisatie, toeneemt.

Grijp je leven. niet je problemen.