Organisaties ontwarren  

"Economie, in welke vorm dan ook, is als temperatuur (resultaat) voor de samenleving. Wat wij ervan maken is: We vormen de temperatuur om tot een doel. Dat terwijl meer positieve energie ervaren en een sterk lichaam behouden enkele eigenlijke doelen zijn. Doordat we van een resultaat een doel hebben gemaakt, gaan we de temperatuur nu constant angstvallig in de gaten houden. Een griepje kunnen we normaliter heel goed de baas, in verband met de eigenlijke doelen 'meer positieve energie en een sterk lichaam'. Maar met de temperatuur als doel, geeft het ons stress. Gevolg is dat we steeds minder vrij gaan bewegen om maar geen griep te krijgen. Zo ontstaat ons leven in angst. En zo ontstaan organisaties die acteren op basis van deze angst. Zolang wij resultaten tot doelen blijven maken, zullen we niet uit de greep van de korte termijnwereld ontsnappen. Zetten we de boel weer in de juiste volgorde, dan ontstaat er balans, rust en ruimte. Deze structuur geldt voor ieder doel en ieder resultaat. Zo snel we de temperatuur (resultaat) tot doel maken, ontnemen we onszelf een stuk autonomie op dat vlak en zullen we verworden tot patiënten die alleen nog maar te behandelen zijn met medicatie. Oh wacht…" (Passage uit AVOLUTIE, het boek over leven op basis van een lange termijnstrategie en dat verkrijgbaar is vanaf medio 2024)

Bovenstaande passage geeft heel goed weer hoe we in organisaties de zaken door elkaar halen. De chaos die is ontstaan, of daardoor ontstaat, is typerend voor een wereld waarin we leven op basis van een korte termijnstrategie. Wat bedoel ik met korte termijnstrategie? Een korte termijnstrategie kenmerkt zich door:

1) materiële focus, 2) bureaucratie door gebrek aan vertrouwen, 3) conflict, 4) individualisering, 5) egoïsme en narcisme, 6) de mens stelt zich boven alles, 7) teruglopende mentale en fysieke gezondheid.

      Een korte termijnstrategie op zichzelf is per definitie destructief voor het collectief. Samenwerken gaat steeds moeizamer, relaties kosten steeds meer moeite, echtscheidingen nemen toe. Met andere woorden, we zijn steeds minder in staat om samen te leven en te werken. Oorzaak: Een korte termijnstrategie waarop we ons leven en ons werken baseren. 

      Een korte termijnstrategie in je eigen leven of organisatie is heel makkelijk te testen. Stel jezelf de vraag: "Waarvoor doe ik de dingen écht die ik doe?" Ga je voor (im)materiële ontwikkeldoelen? Welke? En waarom? 

      Op deze website vind je informatie en cursussen met betrekking tot bewustwording en het creëren van een lange termijnstrategie voor mensen in de maatschappij en organisaties die samen beter willen leren functioneren. Op basis van een heldere identiteit, kernwaarden, -principes en duidelijke grenzen. 

      Over Esther

      Er zit in mij een zucht naar het ontdekken van natuurlijke structuren en patronen. Het maakt dat ik een goed ontwikkeld inzicht heb in wat natuurlijk en onnatuurlijk is. Dat geldt voor de liefde voor een lange termijnstrategie, die alles te maken heeft met wat zich ín ons afspeelt, en de aversie tegen een onnatuurlijke bureaucratie, die ons controleert van buitenaf.

      In een lange termijnstrategie zijn kernprincipes leidend en regels worden afspraken. Psychologische veiligheid is daar geen aandachtspunt, maar een gegeven. Innovatie en ontwikkeling vieren hoogtij.

      Meer over Esther

      Mijn aanbod

      Hoe kan ik je helpen? Ik kom graag spreken in je organisatie, stichting en bedrijf. Eigenlijk overal waar mensen samenleven en -werken. Tijdens zo'n keynote neem ik je mee op reis van een korte naar een lange termijnstrategie. 

      Ook vind je cursussen op deze website die je online kunt volgen, ben ik te boeken voor live cursussen in je organisatie of bedrijf op het gebied van lange termijnstrategieën en vind je masterclasses voor strategisch leiders en HR-specialisten.

      Mocht je interesse hebben in een dag(deel) sparren over de (HR-)strategie binnen jouw bedrijf of jullie organisatie? Dan boek je je gratis 30-minute-meeting door eenvoudigweg op deze link te klikken. 

      Actueel (cursus)aanbod

      Bescheiden onderscheid

      Als je energie weet te bundelen, krijg je synergie. Als er iets is dat in mijn kwaliteitenbundel valt, is het synergetisch communiceren. Wat mij verder definieert zijn de volgende eigenschappen: 1. taalvaardig, 2. snel en accuraat verbanden leggen, en 3. creatief vermogen om tot een passende, aantrekkelijke en energieke strategie te komen. Dat samen met mijn filosofie die gebaseerd is op de formule*: aandacht + verbinden = ontwikkelen, maakt dat ik dit met recht bescheiden onderscheid mag noemen.

      Meer informatie

      Mensen optimaal in hun energie, is optimaal resultaat

      Interesse? Vul vrijblijvend het contactformulier in

      De gegevens die u invult, worden zorgvuldig, vertrouwelijk en respectvol behandeld. In de Privacyverklaring lees je daar meer over.