Contact

Het ontwikkelen van een lange termijnstrategie begint vaak met een goed gesprek, een goede kop koffie (of thee) en inspiratie op maat. Ben jij benieuwd naar wat ik, als organisatiestrateeg, voor jou/jullie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op. Dan gaan we samen op zoek naar wat aandacht, verbinden en ontwikkelen voor jou en/of de organisatie inhoudt.

Zelf je gratis 30-minute-meeting boeken? Dat kan! Via de link schiet je eenvoudig jouw afspraak in mijn agenda. 

Interesse? Vul vrijblijvend het contactformulier in

De gegevens die u invult, worden zorgvuldig, vertrouwelijk en respectvol behandeld. In de Privacyverklaring lees je daar meer over.

Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think - Albert Einstein

Actueel cursusaanbod

AVO People - Persoonlijk Leiderschap

De AVOcademie biedt een reeks cursussen aan die gericht zijn op het leren leven en samenwerken op basis van vertrouwen, aandacht en verbinding (lange termijnstrategie), in plaats van wantrouwen en controle (korte termijnstrategie). Deze cursussen helpen je om meer te halen uit (samen)werken en ook om de rust in jezelf te vinden.

Klik hier voor het cursusaanbod

JE STRATEGIE VERNIEUWEN - Esther Caron in het boek AVOLUTIE (verkrijgbaar vanaf medio 2024) 

"Het is 2020 wanneer ik op een drastische manier besluit te stoppen met wat ik tot nu toe altijd had gedaan, namelijk overleven en leven op basis van een zeer korte termijnstrategie."

AVO Team - HR Strategie

In AVO Team vind je de Masterclass Agenda voor HR-specialisten. Deze masterclasses geven je inzicht in hoe je een lange termijn HR-strategie kunt opbouwen, waarmee je de volgende thema's effectief aanpakt: 

 • Productiviteit verhogen
 • Focus
 • Psychologische veiligheid
 • Ziekteverzuim en personeelsverloop
 • Generatiekloof 

Houd de agenda in de gaten voor actuele evenementen. 

Klik hier voor de Masterclass Agenda

EEN DYNAMISCHE EN PRETTIGE SAMENWERKING - Anika de Haan, HR-manager Tesa 

"De samenwerking met Esther is te omschrijven als dynamisch en heel prettig. Ik werd geraakt door haar creativiteit, synergetische communicatiestijl, het snelle schakelen en het feit dat ze zo open minded is. Esther wist vrij snel theoretische kaders en bepaalde schema's om te zetten naar praktische tools. Samenwerken met Esther betekent echt samen werken. De uiteindelijke resultaten binnen het team zijn fantastisch! De tools, de taal en nog vele andere toepassingen komen dagelijks voorbij op de werkvloer. Al met al een zeer geslaagde samenwerking en zeker voor herhaling vatbaar."

AVO Leaders - Strategisch Organisatieadvies

Bij AVO Leaders vind je programma's die je opbouwen als strategisch leider van je organisatie. Je volgt deze programma's in kleine groepen van gelijkgestemden. 

Loop jij in je organisatie of omgeving aan tegen zaken als:

⚠️ een groot gebrek aan psychologische veiligheid;
⚠️ een gebrek aan innovatie;
⚠️ een hoog personeelsverloop;
⚠️ een hoog ziekteverzuim.

Denk jij na over zaken als:

 - het verband tussen mens en natuur;
-  hoe je je omgeving kunt verbeteren;
-  hoe je de situatie in de wereld kunt verbeteren.

Je leert tijdens het programma's:

-  een nieuw perspectief te creëren;
-  wat vertrouwen is en hoe je het vergroot;
-  wat je gedachten feitelijk zijn en hoe je die inzet om de dynamiek binnen je organisatie positief te beïnvloeden;
-  hoe je bouwt met je woorden;
-  hoe je boven jezelf uitgroeit naar het collectief;
-  hoe je iets leidt wat je niet ziet.

Strategisch omgaan met de energie waaruit alles bestaat, is misschien wel de hoogste vorm van menselijke strategievoering.

  Voor het strategische programma 2024 klik je op 'actueel aanbod' onderaan deze pagina. 

  Klik hier voor het actuele aanbod

  VORM EN STRUCTUUR IN ÉÉN DAG - Willeke van Klinken, eigenaar Royal Money 

  "Ik kan je alleen maar aanraden om Esthers talenten als sparringpartner in te schakelen! Zo heb ik in een samenwerking met Esther in één dag vorm en structuur aan mijn nieuwe programma ROYAL Money gegeven. Alles wat ik in mijn hoofd had zitten, om te delen met leiders, heb ik eerst met haar gedeeld. Zo gaven we er woorden aan. En we gaven er de juiste verdiepende volgorde aan. Zodat er aan het einde van de dag één samenhangend en sterk programma klaar staat, heel effectief! Dit is de kapstok, nu kan ik zelf aan de slag met de details en de invulling van de verschillende modules. Waar nodig zal ik hierbij Esthers hulp zeker opnieuw inschakelen."

  De AVO-strategie werkt echt

  Wat ik doe en hoe ik dat doe

  Als strategisch organisatieadviseur heb ik me gespecialiseerd in het vormen van lange termijnstrategieën voor organisaties en bedrijven. Al vanaf 2012 houd ik mij bezig met strategie en mede door een grote persoonlijke ontwikkeling ben ik wakker gemaakt voor lange termijnstrategieën. 

  Ons lichaam werkt op basis van een lange termijnstrategie. Ons brein heeft heel veel baat bij een lange termijnstrategie. Als je daarbij neemt dat er heel veel lichamen met breinen werkzaam zijn in een organisatorische omgeving, dan is het vormen van een lange termijnstrategie niet alleen een handigheidje voor het creëren van gezonde resultaten, maar de essentie voor het gezond voortbestaan. 

  Maatwerk en cursusaanbod

  Mensen wakker schudden voor het implementeren van een lange termijnstrategie in het leven is mijn missie. Ik geef dat op een drietal manieren vorm: 

  1) cursussen en trainingen (online en in-company), 2) als sparringpartner voor jou als directeur/eigenaar/MT van een bedrijf/organisatie, 3) spreker op jouw (business) event omtrent strategie 

  Je vindt het actuele cursusaanbod en het overige aanbod onder de button. 

  Naar actueel cursusaanbod

  Aanpak stap 1: Aandacht

  Aandacht heeft alles te maken focus. In deze stap houden we ons bezig met de identiteit, voortkomend vanuit de focus, van de organisatie. Welke elementen er in een strategie worden verwerkt is afhankelijk van dat wat er uit de volgende zaken naar voren komt: Wie jij bent of wie de organisatie is, wat de kernprincipes of kernwaarden zijn, wat je visie en je missie is en of er al nagedacht is over de mate van impact. Met andere woorden, wat is de identiteit? Wat is het gedachtengoed? Wat is de missie? 

  Ik lees ook graag tussen de regels door en daag graag uit om een verdiepingsstap te maken, zodat er vanuit de kern geopereerd kan gaan worden. Hoe dichter bij de authenticiteit, hoe meer het verschil gemaakt kan worden.

  Eerst de aandacht besteden aan wie je bent en werken aan eigenwaarde, zowel voor het individu als de organisatie, draagt bij aan een waardestijging in het algemeen. 

  Meer informatie

  Aanpak stap 2: Verbinden

  Verbinden kan op velerlei manieren, maar één element is onontbeerlijk. We hebben het hier over vertrouwen. Zonder (zelf)vertrouwen geen gezonde relaties.

  Binnen bedrijven is internal branding in deze fase onontbeerlijk en de afspraak dat je doet wat je zegt. Je merk of organisatie eerst verbinden met de mensen binnen en daarmee de verbinding bewerkstelligen naar buiten. Een volgorde die je ziet in een lange termijnstrategie: van binnen naar buiten. Niet buiten naar binnen werken. Dat zorgt alleen maar voor een opgeblazen gevoel! Deze volgorde geldt overigens ook voor jou als individu. Van binnen naar buiten. Eerst het vertrouwen in jezelf vinden.  

  Je zult zien dat het energieniveau (focus) toeneemt binnen de organisatie waarmee je gezondere (klant)relaties aangaat. Eerst verbinden met de processen in jezelf en de organisatie, waarna je makkelijker stabielere relaties kunt aangaan met je (zakelijke) relaties.

  Een organisatie met een sterke en duidelijke identiteit is beter in staat om zich te (ver)binden.

  Meer informatie

  Aanpak stap 3: Ontwikkelen

  Een logisch gevolg van de eerste twee stappen is de ontwikkeling die volgt. Denk hierbij aan psychologische veiligheid op de werkvloer of denk aan een veilige setting creëren voor je klant of cliënt. Denk aan (zelf)vertrouwen en wat daaruit voortkomt. En een fijne cultuur waarin mensen willen blijven werken. 

  Het belangrijkste dat ontstaat is gebundelde energie die een beweging op gang krijgt die wij impact noemen. Waar iedereen aan meewerkt en aan bijdraagt. Bundelen met je team, met je cliënt en met je klant. 

  In het (zelf)vertrouwen dat ontstaat zit meer ruimte om verder te kunnen bouwen intern en extern. 

  Ontwikkelen is de laag waar we economie ook treffen. Economie op basis van vertrouwen en verbinden geeft andere waarden dan het resultaat op basis van pressie. Als de productiviteit stijgt, het verloop terugloopt en het verzuim verdampt, dan is het een logisch gevolg dat de resultaten zich daar langdurig naar verhouden. 

  Ik wil een gesprek

  Het energieniveau is de mate van focus binnen een organisatie

  Over Esther

  Vanaf 2012 ben ik zelfstandig ondernemer en strategisch consultant. Als startende ondernemer, na een internationale loopbaan, werd ik ingehuurd door een grote internationale Deense organisatie waar ik werkzaam was geweest, met de vraag om als 'trouble shooter' aan de slag te gaan. Daarmee maakte ik direct mijn rentree op de Nederlandse en Duitse Retailmarkt en heb me daar gebezigd met de financiële uitdagingen die franchisenemers hadden tot de moederorganisatie. 

  Mijn latere carrière kenmerkt zich door bijzondere stappen die gebaseerd zijn op het leven en niet zozeer op het werken alleen. Het heeft aardig wat levensjaren gevergd en gekost, en heel wat -ervaring opgeleverd, om te komen tot het punt waar ik nu ben, namelijk dat lange termijnprincipes je verder brengen in het leven dan korte termijngewin. Ik heb een heldere filosofie over hoe je tot een organisatie komt met bestaansrecht niet alleen nu en morgen, maar ook voor de generaties die na ons komen.

  Ik houd me bezig met een strategie die zich kenmerkt door 3 essentiële onderdelen: Aandacht (focus) - Verbinden (communicatie) - Ontwikkelen (resultaat)

  Deze strategie vindt zijn oorsprong in een hele lange persoonlijke reis van een leven gebaseerd op een korte termijnstrategie naar een leven op basis van een lange termijnstrategie. Ondertussen heb ik meerdere malen mogen zien wat AVO teweegbrengt in de zakelijke en particuliere omgeving. Echt een cadeau!

  Waar ik in geloof

  Sinds mensenheugenis doen we niets anders dan overleven. Het is een in ons verankerde realiteit die zich moeilijk laat overtuigen van een andere aanpak. "We hebben het nooit anders gedaan" klopt. Dat accepteren is key.
  We overleven! Verder dan dat niveau zijn weinigen gekomen.
  Ik moet hier denken aan Noach, een Bijbelse figuur uit de prehistorie, en de Noach-tijd die zich kenmerkt door een waarschuwing en een natuurramp. Wist je dat zijn naam 'rust' betekent en dat er een boodschap in die naam verscholen zit die niet te raden laat?
  Ons doorslaan in 'doen' creëert een nieuwe Noach-tijd. Terwijl rust brengt dat we groeien in verwachten en vertrouwen -> lange termijnprincipes.

  Ik geloof dat we gemaakt zijn om te leven. Ik geloof in een schepping. Een situatie van voor de zondeval en de mogelijkheden die we hebben na de historische kruisiging op Golgotha. Dat we niet eerder zo hebben geleefd, zegt niets over de mogelijkheid.

  Leven op basis van een lange termijnstrategie betekent dat we helen van onze gebroken identiteit en als gevolg daarvan meer liefde voelen voor onszelf en daarmee de schepping met alles wat erin is. Het brengt rentmeesterschap en dienend leiderschap.

  Ik hoop dat mensen geraakt worden. Dat ze gaan geloven dat ze gemaakt zijn voor het Leven. Een lange termijnstrategie helpt je over de korte termijnwereld heen kijken en geeft je een nieuw perspectief. Eentje van vertrouwen en verwachting. Weten dat het beter wordt.


  De kern van hoe ik het doe

  De formule: aandacht + verbinden = ontwikkelen is de kern van alle activiteiten. Wat er ook voorbijkomt, alles is terug te voeren op aandacht + verbinden = ontwikkelen. 

  Het is geen moeilijke formule. In aandacht zit focus en in focus je identiteit. Dat is één. Een onontbeerlijke stap als je een effectieve lange termijnstrategie wilt vormen. Daarnaast werken we aan de kernwaarden, -principes en kaders. 

  De tweede stap in de formule is verbinden. Het verbinden van de mensen aan elkaar en ook verbinden aan dat wat we in stap 1 hebben gevormd, namelijk de identiteit, kernwaarden, -principes en kaders. Er zijn hier verschillende besturingsfilosofieën die ingezet kunnen worden tot een strategie die werkt. Persoonlijk vind ik me in de principes van de besturingsmethodiek van samensturing, de balans tussen zelfsturing en hiërarchie. 

  De derde stap is geen stap, maar een resultaat. Het is de laag die je bereikt wanneer stap 1 en 2 goed zijn geïmplementeerd. We spreken hier van ontwikkeling. Hier kijken we naar parameters, hier meten we de temperatuur. Hebben we de gewenste cultuur? Hoe staat het met de economie? Hoe is het met de ziel van het bedrijf? Stroomt de energie? Is het antwoord 'ja', dan loop je langs je lange pad. Is het antwoord 'nee', dan gaan we rustig terug naar stap 1 en 2 om te bezien waar extra aandacht aan besteedt mag worden. 

  De uitkomst van wat ik doe

  Met het vormen van een lange termijnstrategie op basis van aandacht + verbinden = ontwikkelen, is de uitkomst de ontwikkeling op zich. Het beoogde resultaat is dus ook geen korte termijndoelstelling, maar heeft alles te maken met vrucht dragen. Het gaat niet om hard werken alleen, dat is een te kortzichtige benadering. Het gaat allereerst om werken met je hart. In essentie gaat het om (ver)binding. Een strategie die op deze manier wordt gerealiseerd, fungeert als een kloppend hart binnen de organisatie. Het is de verbindende factor die ervoor zorgt dat het energieniveau (of focus) hoog is en blijft. Het heeft een integraal karakter en daarmee verbindt het (op) ieder niveau.

  Gebundelde energie heet synergie

  Organisaties ontwarren  

  "Economie, in welke vorm dan ook, is als temperatuur (resultaat) voor de samenleving. Wat wij ervan maken is: We vormen de temperatuur om tot een doel. Dat terwijl meer positieve energie ervaren en een sterk lichaam behouden enkele eigenlijke doelen zijn. Doordat we van een resultaat een doel hebben gemaakt, gaan we de temperatuur nu constant angstvallig in de gaten houden. Een griepje kunnen we normaliter heel goed de baas, in verband met de eigenlijke doelen 'meer positieve energie en een sterk lichaam'. Maar met de temperatuur als doel, geeft het ons stress. Gevolg is dat we steeds minder vrij gaan bewegen om maar geen griep te krijgen. Zo ontstaat ons leven in angst. En zo ontstaan organisaties die acteren op basis van deze angst. Zolang wij resultaten tot doelen blijven maken, zullen we niet uit de greep van de korte termijnwereld ontsnappen. Zetten we de boel weer in de juiste volgorde, dan ontstaat er balans, rust en ruimte. Deze structuur geldt voor ieder doel en ieder resultaat. Zo snel we de temperatuur (resultaat) tot doel maken, ontnemen we onszelf een stuk autonomie op dat vlak en zullen we verworden tot patiënten die alleen nog maar te behandelen zijn met medicatie. Oh wacht…" (Passage uit AVOLUTIE, het boek over leven op basis van een lange termijnstrategie en dat verkrijgbaar is vanaf medio 2024)

  Bovenstaande passage geeft heel goed weer hoe we in organisaties de zaken door elkaar halen. De chaos die is ontstaan, of daardoor ontstaat, is typerend voor een wereld waarin we leven op basis van een korte termijnstrategie. Wat bedoel ik met korte termijnstrategie? Een korte termijnstrategie kenmerkt zich door:

  1) materiële focus, 2) bureaucratie door gebrek aan vertrouwen, 3) conflict, 4) individualisering, 5) egoïsme en narcisme, 6) de mens stelt zich boven alles, 7) teruglopende mentale en fysieke gezondheid.

    Een korte termijnstrategie op zichzelf is per definitie destructief voor het collectief. Samenwerken gaat steeds moeizamer, relaties kosten steeds meer moeite, echtscheidingen nemen toe. Met andere woorden, we zijn steeds minder in staat om samen te leven en te werken. Oorzaak: Een korte termijnstrategie waarop we ons leven en ons werken baseren. 

    Een korte termijnstrategie in je eigen leven of organisatie is heel makkelijk te testen. Stel jezelf de vraag: "Waarvoor doe ik de dingen écht die ik doe?" Ga je voor (im)materiële ontwikkeldoelen? Welke? En waarom? 

    Op deze website vind je informatie en cursussen met betrekking tot bewustwording en het creëren van een lange termijnstrategie voor mensen in de maatschappij en organisaties die samen beter willen leren functioneren. Op basis van een heldere identiteit, kernwaarden, -principes en duidelijke grenzen. 

    Over Esther

    Er zit in mij een zucht naar het ontdekken van natuurlijke structuren en patronen. Het maakt dat ik een goed ontwikkeld inzicht heb in wat natuurlijk en onnatuurlijk is. Dat geldt voor de liefde voor een lange termijnstrategie, die alles te maken heeft met wat zich ín ons afspeelt, en de aversie tegen een onnatuurlijke bureaucratie, die ons controleert van buitenaf.

    In een lange termijnstrategie zijn kernprincipes leidend en regels worden afspraken. Psychologische veiligheid is daar geen aandachtspunt, maar een gegeven. Innovatie en ontwikkeling vieren hoogtij.

    Meer over Esther

    Mijn aanbod

    Hoe kan ik je helpen? Ik kom graag spreken in je organisatie, stichting en bedrijf. Eigenlijk overal waar mensen samenleven en -werken. Tijdens zo'n keynote neem ik je mee op reis van een korte naar een lange termijnstrategie. 

    Ook vind je cursussen op deze website die je online kunt volgen, ben ik te boeken voor live cursussen in je organisatie of bedrijf op het gebied van lange termijnstrategieën en vind je masterclasses voor strategisch leiders en HR-specialisten.

    Mocht je interesse hebben in een dag(deel) sparren over de (HR-)strategie binnen jouw bedrijf of jullie organisatie? Dan boek je je gratis 30-minute-meeting door eenvoudigweg op deze link te klikken. 

    Actueel (cursus)aanbod

    Bescheiden onderscheid

    Als je energie weet te bundelen, krijg je synergie. Als er iets is dat in mijn kwaliteitenbundel valt, is het synergetisch communiceren. Wat mij verder definieert zijn de volgende eigenschappen: 1. taalvaardig, 2. snel en accuraat verbanden leggen, en 3. creatief vermogen om tot een passende, aantrekkelijke en energieke strategie te komen. Dat samen met mijn filosofie die gebaseerd is op de formule*: aandacht + verbinden = ontwikkelen, maakt dat ik dit met recht bescheiden onderscheid mag noemen.

    Meer informatie

    Mensen optimaal in hun energie, is optimaal resultaat

    Interesse? Vul vrijblijvend het contactformulier in

    De gegevens die u invult, worden zorgvuldig, vertrouwelijk en respectvol behandeld. In de Privacyverklaring lees je daar meer over.